sv-SEen-GB
Language
Search
× Search
23 October 2020

Tempeh

KRAV organic tempeh from swedish beans

Swedish Tempeh – a good choice instead for meat

Njordstorps kött ersättningsprodukt baserad på favabönor är en hantverks tempeh. Tempeh på svenskodlade favabönor i stället för importerad soja som ger en nötig smak. Tempeh är extra nyttig genom fermentering (B12) och att det är lättsmält som vegetarisk alternativ. Krydda som du vill och stek i olja. Det får då en krispig skorpa med saftig insida och blir helt oemotståndlig. Tempeh är en traditionell produkt som härstammar från Indonesien och kunskapen om den kom till Europa via Holland (Indonesien var deras koloni en gång i tiden) rund 1875 då det nämndes i en javanesisk-holländsk ordbok. I början av 1970-talet introducerades tempe i USA där man då började intressera sig mer för alternativ till den resursslösande amerikanska köttdieten.

Tempeh skulle kunna beskrivas som en kaka av bönor, som vävs ihop av svampmycel. På så sätt är produkten lite lik vitmögelostar som brie och camembert. Till skillnad från tofu och andra sojaprodukter så är de bönorna fullt synliga i tempeh och inget annat än skalen på bönorna tas bort.

Tempeh kan användas i matlagningen ungefär som man skulle använda kött eller fisk. Det vanligaste tillagningssättet är kanske stekning, wokning, fritering eller kokning. Stekt tempeh påminner i smaken nära fläsk och de flesta gillar smaken av tempeh. Använd till exempel i taco, lasagne, pasta, wraps eller burgare.

Vi har olika produkter av tempeh i vår onlinebutik och produkter för att börja tillverka tempeh själv hemma. Tempeh recept kan du hitta här...

Hanterings Instruktioner

Njordstorps tempeh är en levande, odlad mat som kommer färsk kylt eller fryst för att bromsa jäsningen utan att förstöra alla fördelaktiga probiotiska stimulatorer (de kommersiella tempeh är mest pastöriserad och gör det hårt och bittert).

Vi rekommenderar att du håller vår tempe fryst för att behålla smaken mild (annars utvecklar smaken till stark). Det kommer att bibehålla färskheten upp till 6 månader i frysen.

För att tina upp tempeh, låt den stå i rumstemperatur i en timme eller två eller placera i kylskåp över natten. Använd ingen mikrovågsugn då förstör du den bakteriekulturen.

Vill du förvara tillagat mat då är det samma som andra matrester du är van med. Okokt tempeh börjar jäsa igen efter ca 3 dagar i kylskåp vilket kommer att resultera i en mycket starkare smak.

Friterad eller stekt


Den får en krispig skorpa med saftig insida och blir så got.

  • Skär tempehen i bitar ca. 1 til 2 cm max 1 cm tjock.
  • Strö lite (ört)salt och paprikapulver över bitarna.
  • Lägg bitarna i den upphettad oljan.
  • Stek dem på båda sidor brun i några minuter.

Koka


Att koka tempeh går bra till allt möjlig.

  • Koka alltid tempeh i minst 5 minuter. Den innehåller bönor och de måste alltid vara väl tillagad.
  • Testa gärna med din favorit recept som du byter ut kött mot tempeh.
  • Kan även användas i soppor och såser. Men också till basen av hummus.

Olika


Fler recept kan hittas.

  • Använd som snacks och fingerfood med din favorita dippsås.
  • Tempeh kommer från indonesien, där finns mycket att lära om tillagningen.
  • Gör till exempel en köttfri burgare eller bönpommes.

Tempeh

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2020 by Njordstorp
Back To Top